Fietsend met hond de wereld rond voor beter milieu

Fietsend met hond de wereld rond voor beter milieu
Voormalig brandweerman Martin Hutchinson (57) zet zich al jaren in voor een beter milieu en een gezonde toekomst. Sinds een aantal jaren met zijn trouwe viervoeter Starsky die hij heeft ontmoet tijdens een van zijn reizen. Martin heeft 15 jaar bij de brandweer in Manchester gezeten tot hij besloot in 2006 om van het leven te gaan genieten en te gaan reizen, hij ging toen naar Mexico. Tijdens zijn reis zag hij daar hoe slecht het er aan toe is met de wereld, overal ligt afval en troep. Hij besloot om actie te ondernemen tegen dit zwerfvuil en heeft hij in 10 jaar zo'n 34.000 kilometer gelopen door 21 landen om mensen bewuster te maken van recycling.

Toen hij in 2016 terug was in Engeland besloot hij weer te reizen, maar nu op de fiets, en wel van Engeland naar Australië door alle Europese landen. Martin heeft een ligfiets met een aanhanger voor de hond die hij heeft gepimpt met lichtjes, opvallende kleuren en vlaggen. Hij ging via Wales, Engeland, Frankrijk en Spanje naar Portugal om via daar weer terug te gaan richting België en Nederland. Hij overnacht vooral in brandweerkazernes op zijn route, zo is hij in Antwerpen gaan overnachten om daar een opruimactie van sigarettenpeuken bij te wonen en zijn steentje bij te dragen. In Nederland is heeft hij al overnacht op de kazernes van Bergen op Zoom en Oud-Beijerland. 

Vanmiddag kwam hij aan op de brandweerkazerne Mijnsherenlaan in Rotterdam Zuid waar hij de nacht door zal brengen om zijn tocht morgen voort te zetten door de regio waarna hij via Duitsland verder gaat reizen door Europa. Hij is vriendelijk ontvangen door de brandweerlieden en word voorzien van een kopje koffie, warm eten en water voor de hond. Snel hoeft het niet voor Martin, ''De mensen moeten juist rustiger aan doen en genieten van het leven, voor je het weet is het voorbij'', zegt hij. Zijn plan is om tot 2030 door te trappen om uiteindelijk Australië te bereiken. 

Zijn doel is om mensen bewuster te maken van het feit dat het klimaat achteruit gaat. Ook gaat hij scholen langs om kinderen te laten zien waarom het goed is om te recyclen en je afval gewoon weg te gooien in de prullenbak. ''Ouders moeten hun kinderen leren om te recyclen en niet zomaar je afval op straat te gooien, ''Denk aan de toekomst van je kleinkinderen en hun kleinkinderen,'' zegt Martin. ''Recycling To Freedom'' is de slogan waar hij de wereld mee over reist met zijn viervoetige maatje Starsky, ''He's a part of me'', vertelde de Brit spelend met zijn hond. 

Martin is te volgen op zijn Facebook-pagina en YouTube-kanaal genaamd Martin Hutchinson.