Drukte rond jaarwisseling voor hulpdiensten

Drukte rond jaarwisseling voor hulpdiensten

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft tijdens de jaarwisseling ruim 1100 agenten in de regio ingezet en de gemeente Rotterdam nog eens 140 stadswachten. In de andere gemeenten binnen de regio zijn ook tal van mensen actief geweest bij de handhaving van de orde.

Om geweldplegers af te schrikken is een aantal politievoertuigen uitgerust met camera’s en zijn er speciale videoteams ingezet. 150 politiemensen werden uitgerust met een bodycam. Het doel was om de overgang van 2009 naar 2010 feestelijk te laten verlopen. Tegen de mensen die zich op de oudejaarsavond en in de nieuwjaarsnacht hebben misdragen is, zoals aangekondigd, adequaat opgetreden. In totaal zijn er in Rotterdam en omgeving 157 personen aangehouden. Andere jaren zaten we meestal rond de tachtig aanhoudingen”, aldus een politiewoordvoerder. Dat het er nu veel meer zijn, heeft volgens hem onder andere te maken met het feest bij de Erasmusburg in Rotterdam dat vorig jaar uit de hand liep. De politie trad nu strenger op om eventuele ongeregeldheden in de kiem te smoren. Aan de scherpe veiligheidsmaatregelen was een planning van een maand vooraf gegaan.Feest Erasmusbrug
Het feest op de Boompjes is feestelijk en zeer ordelijk verlopen. Duizenden mensen
hebben het feest in een positieve sfeer meegemaakt. De scherpe maatregelen van de
organisatie, gemeente en politie hebben gewerkt en bijgedragen aan het goede
verloop.

Incidenten
Tijdens de jaarwisseling is de handhaving van de openbare orde redelijk verlopen. Er zijn in de gehele regio een aantal incidenten geweest. In de meeste gevallen ging het om kleine brandjes en vernielingen.

Er zijn een paar opvallende voorvallen geweest:
In Brielle is in een woning aan de Oever een pijpbom geëxplodeerd, waardoor er
veel schade aan de woning is ontstaan. De verdachte is bekend. Aan de Wilhelm Tellplaats in Oud Charlois zijn een paar winkelruiten vernield als gevolg van vuurwerk. In Schiedam heeft een grote uitslaande brand gewoed in een autobedrijf aan de Brauwweg.

Op drie locaties zijn brandweerauto’s tijdens voorbijrijden bekogeld met voorwerpen. Dit gebeurde in de Tollensstraat, Overijsselsestraat en Erasmusstraat. In Capelle aan den IJssel werd de Mobiele Eenheid ingezet tegen twee kleine groepen die voor overlast zorgden, er zijn een aantal mensen aangehouden.

In totaal hebben zich vier steekpartijen voorgedaan. Eén aan de Mauritsweg waarbij
een gewonde is overgebracht naar een ziekenhuis. Ook op de Aelbrechtskade vond een steekpartij plaats, een gewonde man is eveneens overgebracht naar een ziekenhuis. Een derde steek-partij vond plaats op de Oude Watering. Een man ontdekte een steekwond op z’n rug toen hij thuis kwam in zijn woning aan de Alerdincksingel. Op de Heer Bokelweg werden twee mannen aangetroffen met steekwonden. Hoe zij die hebben opgelopen wordt onderzocht.

In Ridderkerk werd een groep jeugd niet toegelaten bij een feest. Ze zijn verwijderd door politie. Op een balkon aan de Huismanstraat werd een man getroffen door een projectiel, vermoedelijk uit een vuurwapen. De gewonde is zelf naar het Ikaziaziekenhuis gegaan, waar hij is behandeld. Op de Coolsingel vond in de nachtelijk uren een vechtpartij plaats tussen twee mannen. Eén van de twee raakte gewond aan zijn hoofd en is naar een ziekenhuis gebracht. Eén verdachte is aangehouden. Op de Strevelsweg werd een man aangetroffen met een gat in zijn nek. Deze verwonding is vermoedelijk ontstaan door vuurwerk. In Zuidland zijn twaalf mensen aangehouden door de Mobiele Eenheid. Ze worden verdacht van vernieling en openlijke geweldpleging.

Verrichte aanhoudingen
In totaal zijn er tweeënzestig mensen aangehouden voor vernieling, openlijke geweldpleging, brandstichting en belediging.

Slachtoffers
Daarbuiten meldde de GHOR zeventig mensen die als gevolg van intoxicaties,
vuurwerk, vijf steekpartijen en een vechtpartij letsel hebben opgelopen.

Verdere incidenten uit de regio
In Stad aan 't Haringvliet werd rond acht uur 's avonds tijdens een kerkdienst, waar ruim 100 mensen aanwezig waren, een vuurpijl door de raam van de kerk geschoten. De vuurpijl bleef hangen tussen het glas-in-loodraam en het gordijn waar de pijl ook explodeerde. Er vielen daardoor geen gewonden, wel liepen meerdere mensen suizende oren op. Volgens getuigen rende een groep jongeren na dit incident weg.
De politie kwam direct ter plaatse en sprak met de getuigen. Een getuigenverklaring leidde naar een 21-jarige man uit Oude-Tonge op de Nieuwstraat. In zijn bestelbus lag illegaal vuurwerk. Dit is in beslag genomen. Een nader onderzoek van de politie zal volgen.

In Brielle is rond tien uur 's avonds in een woning aan de Oever een pijpbom geëxplodeerd, waardoor er veel schade aan de woning is ontstaan. Door de harde klap sneuvelden eveneens de ruiten van een woning aan de GJ van de Boogerdweg en liepen meerdere ruiten van woningen aan de Schokker schade op. Niemand raakte gewond. De recherche stelt een nader onderzoek in.

Op de P.A. de Genestetstraat in Spijkenisse is rond half één een 22-jarige man uit Spijkenisse aangehouden. Hij was in het bezit van illegaal vuurwerk waaronder 7 lawinepijlen en meerdere noodseinmiddelen. Ook een vriend van de verdachte werd aangehouden nadat hij één van de gevaarlijke voorwerpen had afgestoken.

In Goedereede ontstond rond één uur een kleine brand in de badkamer van een woning aan de Jongkoenstraat. Een vuurpijl was door het raam van de badkamer gegaan waarna de vloerbedekking en een kleed beschadigd waren geraakt.

Een 30-jarige man uit Sommelsdijk en een 26-jarige vrouw uit Sommelsdijk zijn rond drie uur 's nachts aangehouden voor poging brandstichting. Een medewerker van de beveiligingsdienst meldde de politie dat een man en een vrouw op de Vondellaan een stapel pallets in brand wilden steken. De politie stelde een onderzoek in en trof de auto van de verdachten op het Spuiplein aan. De 30-jarige bestuurder bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij en de 26-jarige inzittende werden aangehouden.

Een vrijstaand schuurtje aan de Capelleweg in Oude-Tonge is rond half vier 's nachts afgebrand. De politie houdt er rekening mee dat er sprake is van brandstichting. In een auto geparkeerd aan de Rog in Hellevoetsluis is eveneens brand ontstaan. De brandweer bluste de brand. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand, waarbij brandstichting niet wordt uitgesloten.

Een 16-jarige jongen uit Dordrecht is gearresteerd nadat hij op het Weespad in Ooltgensplaat een bushokje had vernield. Een getuige zag rond vier uur dat de verdachte een baksteen door de ruit gooide. Hij hield hem staande. Politiemensen waren in de buurt en konden hem direct arresteren.

In totaal 140 maal werd er tegen hulpverleners agressie gebruikt in heel het land.