Dronken Vlaardinger op de vlucht voor de politie

Dronken Vlaardinger op de vlucht voor de politie

Afgelopen nacht is een 37-jarige man uit Vlaardingen aangehouden voor het rijden onder invloed en doorrijden na staandehouding. Surveillerende agenten rijden omstreeks 01.40 uur al enige tijd achter een zeer langzaam rijdende bestelauto aan. Als de bestuurder op de Westersingel ter hoogte van de Artilleristraat in Bergen op Zoom stopt, spreken de agenten hem aan op zijn rijgedrag. Na een blaastest blijkt dat de man teveel alcohol heeft gedronken.

Agent tegen voet gereden
Als de bestuurder te horen krijgt dat hij voor een blaastest mee moet naar het bureau rijdt hij ineens vol gas weg. Daarbij raakt hij met een wiel de voet van een van de agenten. Dan volgt een achtervolging door het centrum met een snelheid van 70-80 km, waar slecht 30 km is toegestaan. Uiteindelijk stopt de verdachte op de kruising van Kortemeestraat - Sint Annastraat in Bergen op Zoom waar hij vervolgens is aangehouden. Omdat op dat tijdstip nog veel mensen op de been zijn vanwege het evenement 'Krabbefoor' heeft de verdachte met zijn rijgedrag het risico genomen dat hij mogelijk iemand zou aanrijden. Een voorbijganger kan het voertuig nog net ontwijken als deze zonder in te houden voorbij scheurt. Ook een biker die hem aanmaant snelheid te minderen kan nog net op tijd zijn vege lijf redden door weg te springen.

Verantwoorden voor rechter
Op het bureau wordt bij de man een ademanalyse afgenomen. Dan blijkt dat hij 2,5 maal meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol heeft gedronken (= 570 ug/l). Zijn rijbewijs is ingevorderd. Ook zal hij zich voor de rechter moeten verantwoorden voor het tegen de voet rijden van een agent. Na verhoor is de man zondagmiddag weer vrijgelaten.

Geweld tegen politie niet getolereerd
De politie en het Openbaar Ministerie vinden agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politieambtenaren hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen. Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen altijd wordt verhoogd.