Dode in Barendrecht was hennepdief

Dode in Barendrecht was hennepdief

De dode man die in december van het vorig jaar werd aangetroffen in een bedrijfspand aan de Brugge in Barendrecht was een hennepdief.

Hij had samen met een maat ingebroken in een hennepkwekerij toen hij werd beschoten. De 48-jarige Rotterdammer Marthin L. heeft bekend dat hij de trekker heeft overgehaald. Advocaat Greg Stolk: "Hij sliep daar die nacht, om zijn eigen kwekerij te beschermen. Toen hij geluiden hoorde, is hij de trap opgegaan. Hij kreeg een klap met een stuk hout en heeft geschoten". De advocaat zal in deze zaak dus zelfverdediging gaan aanvoeren ter verdediging.

Bekentenis niet geloofd
Het bijzondere is dat de politie de bekentenis niet gelooft en denkt dat Marthin L. alleen de schuld op zich wil nemen. De echte schutter zou Marcus M. zijn, de 38-jarige eigenaar van het bedrijfspand in Barendrecht. De recherche baseert zich op de verklaring van de tweede hennepdief, die wist weg te vluchten: die wijst de Barendrechter aan als dader.

Stolk: "Tsja, een vreemde zaak. Ik kom hier al 20 jaar naar de rechtbank om te vertellen dat mijn cliënten onschuldig zijn en nu heb ik er één die zelf bekent en dan gelooft de politie hem weer niet...".

Uit onderzoek naar de schotresten blijkt dat Marthin L. aanzienlijk meer kruitsporen op zijn lichaam had, dan Marcus M. Justitie lijkt vooralsnog te kiezen voor de stelling dat beiden in nauwe samenwerking verantwoordelijk waren voor de dood van het 52-jarige slachtoffer uit Papendrecht.

Motorclub Satudarah
Justitie heeft eerder bevestigd dat Marthin L. lid is van de omstreden motorclub Satudarah. Advocaat Stolk wil daar verder niet op ingaan. Uit de zitting van donderdag bleek dat er nog twee mogelijke connecties met Satudarah zijn: een derde verdachte in Spanje en een getuige.

Deze laatste man was in de buurt van de Brugge ten tijde van de schietpartij. Hij heeft telefonisch contact gehad met de verdachten, maar weigert een verklaring af te leggen. "Hij beroept zich op de Satudarah-eed", aldus justitie.

De verdachte die in Spanje is aangehouden zal dinsdag aan Nederland worden uitgeleverd. De rechter in Rotterdam heeft donderdag de voorlopige hechtenis van Marthin L. en Marcus M. met drie maanden verlengd.