Dinsdag in 'Veilig' bij TV Rijnmond

Dinsdag in 'Veilig' bij TV Rijnmond

Aanstaande dinsdag 29 maart om 17.35 uur zendt TV Rijnmond weer een nieuwe aflevering uit van ‘Veilig’. Ook deze week weer een aantal politiezaken dat onder de loep wordt genomen. Ieder uur wordt de uitzending herhaald.

De camera's van Veilig lopen in elke uitzending mee met de mensen van de politie Rotterdam-Rijnmond en Stadstoezicht, die elk op hun eigen werkwijze een bijdrage leveren aan het veilig maken en houden van de stad Rotterdam. In Opsporing wordt de kijker elke week ingeschakeld om te helpen bij het oplossen van uiteenlopende misdrijven. Actuele thema's op het gebied van veiligheid, vanuit de gemeente Rotterdam en politie, worden in informatieve reportages belicht.

DHV: poging tot inbraak door buren verijdeld
Agenten Gaby en Fred van de Directe Hulpverlening rijden met spoed op een melding van een inbraak. De criminelen zijn namelijk mogelijk nog aanwezig in de het gebouw. Eenmaal ter plaatse gaan de DHV'ers op onderzoek. De inbrekers zijn gevlucht nadat oplettende buren hen hadden aangesproken.

Op pad met de stadswacht: GBA-controle
Veilig loopt een avond mee met stadswachten Jolanda en Janin. Zij voeren een zogenaamde GBA-controle uit. Daarbij worden mensen bezocht die zich inschrijven in de Gemeentelijke Basis Administratie, in de volksmond beter bekend als het bevolkingsregister. Voor huurders in een aantal woonwijken gelden deze controles, maar ze worden bijvoorbeeld ook gedaan om fraude met uitwonenden-studiebeurzen op te sporen. De controle vanavond is aan een zogenaamd anti-kraakpand. Studenten kunnen daarin goedkope woonruimte huren. Hun aanwezigheid moet er voor zorgen dat de gebouwen niet het slachtoffer worden van vandalisme. Bij deze controle wordt vooral gelet op de leefomstandigheden en op de veiligheid in het gebouw.

Opsporing: steekpartij Maashaven
In de nacht van Oud en Nieuw, 1 januari 2011, lopen rond 01:45 uur drie Poolse mannen op de Maashaven Oostzijde. Ze zijn mogelijk onder invloed en lopen in de richting van de Brielselaan.

Een groepje van vijf Arabisch uitziende mannen komt hen tegemoet gelopen. Om een onbekende reden ontstaat er een vechtpartij tussen de twee groepjes. Daarbij wordt een van de Poolse mannen twee keer met een scherp voorwerp in zijn lichaam gestoken. Het groepje van vijf Arabisch uitziende mannen neemt de benen, het Poolse slachtoffer verliest het bewustzijn. Het was die nacht druk op straat. Mensen kwamen terug van het vuurwerk aan de Wilhelminakade en er was een groot dancefeest in de Maassilo. Er is dus grote kans dat omstanders hebben gezien wat er is gebeurd en wie de daders waren. De politie wil met die getuigen in contact komen.

Opsporing: straatroof Hesseplaats
Winkelcentrum Hesseplaats in de Rotterdamse wijk Ommoord is op zondagochtend 30 januari 2011 het toneel van een straatroof. Een dame van 71 wordt tussen 11:30 uur en 11:45 uur hardhandig aangepakt door twee negroïde mannen, die het hebben voorzien op haar schoudertas en een plastic tas. De daders zijn duidelijk herkenbaar gefilmd door bewakingscamera's. Deze beelden worden uiteraard getoond en de politie hoopt dan ook dat iemand de twee straatrovers herkent.


Schoolmeiden verenigd tegen Loverboys
De afgelopen maanden heeft de Rotterdamse zangeres Reshmay twintig scholen bezocht om vooral schoolmeiden te waarschuwen voor loverboys. Deze mannen gebruiken steeds vaker sociale netwerksites als Hyves en Facebook, maar ook chatsites, om slachtoffers uit te zoeken. Veel kinderen en jongvolwassenen wanen zich veilig op internet, door de redelijke anonimiteit en doordat ze veelal vanuit een veilige omgeving het internet op gaan. En dat is precies waar de "Loverboy 2.0" op hoopt.

Reshmay heeft een lied geschreven "Laffe Boyz", waarin ze waarschuwt voor de sluwe loverboys, die feitelijk niets meer zijn dan pooiers, die met mooie praatjes en dure cadeautjes hun slachtoffers proberen te verleiden. Tijdens de schoolbijeenkomsten treedt Reshmay op en daarna praat ze met leerlingen over loverboys. Ze maakt de meisjes bewust van de technieken die loverboys gebruiken en roept hen op om zowel op hun eigen online gedrag te letten en om hun vriendinnen in de gaten te houden.

Volgens Reshmay is de campagne een groot succes. Van de duizend meiden die op de scholen zijn bereikt, hebben er 800 zich aangemeld op de UnitedSisters Hyves pagina, ruim 400 op Facebook en de videoclip is al ruim 16 duizend keer bekeken.

De uitzendingen van TV Veilig zijn terug te bekijken op www.veilig.mediarotterdam.nl