De zaterdag tijdens de Wereldhavendagen Rotterdam

De zaterdag tijdens de Wereldhavendagen Rotterdam

De Wereldhavendagen editie 2014 is zaterdag haar tweede dag ingegaan. Ook vandaag weer beelden van dit grote maritieme evenement, waar stad en haven nauw met elkaar verbonden zijn. Met vandaag ook weer tal van excursies naar de bedrijvigheid in de havens. Dit kan per bus en boot. Spectaculaire demonstraties op het Willemsplein aan de noordzijde van de stad, waar hulpdiensten ruim vertegenwoordigd zijn. 

De Koninklijke Marine is met meerdere fregatten aanwezig, zelfs met het grootste schip uit de vloot van defensie, de Karel Doorman. Aan de kade van de cruiseterminal ligt ook het cruiseschip MS Rotterdam.

Algemeen directeur Arjen Littooij van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond startte zaterdag om 10.30 uur met het invullen van het eerste kleurvakje van de grootste kleurplaat van Rotterdam. Thema van de Wereldhavendagen is ‘kleurrijke haven.’ De kleurplaat vormt, als alle vakken ingekleurd zijn door bezoekers, een kleurrijk palet in veiligheid. Op de kleurplaat zie je brandweer, Gemeenschappelijke Meldkamer, ambulancezorg, GHOR en Milieudienst Rijnmond (DCMR) aan het werk in operationele situaties. Elke bezoeker die een vakje invult maakt kans op een leuk verrassingspakket van de hulpdiensten.

Het Willemsplein is tijdens de Wereldhavendagen traditioneel omgedoopt tot ‘Veiligheidsregioplein.’ De VRR laat met behulp van demonstraties en voorlichtingsstands zien dat de medewerkers 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar bezig zijn om onze regio veiliger te maken. Collega’s van de geneeskundige combinatie, ambulancedienst en brandweer laten zien hoe er bij incidenten wordt opgetreden en hoe de samenwerking tussen de verschillende diensten verloopt. De afdeling Brandveilig Leven vertelt bezoekers alles over brandveiligheid in en om de woning. Daarnaast staan op het plein veel voertuigen ter bezichtiging, ook de historische Ahrens-Fox brandweerauto uit 1927 is er weer bij. In het kader van een samenwerkingsverband met België zijn er tijdens deze Wereldhavendagen collega’s uit Antwerpen, Gent en Zeebrugge met hun brandweervoertuigen te gast op het plein.

Op de kades zijn verder tal van havenbedrijven die hun producten aan de bezoekers tonen. Ook de calamiteitendemonstraties op de Nieuwe Maas trekt veel bekijks. De zaterdagavond wordt traditiegetrouw afgesloten met een groots vuurwerk vanaf het water. Deze happening wordt muzikaal ondersteund door de Marinierskapel der Koninklijke Marine en Rotterdams zangeres Anita Meijer.

Voor het complete programma gaat u naar de website van de Wereldhavendagen.