De zaak Farida Zargar 2010-2011: het verslag

De zaak Farida Zargar 2010-2011: het verslag

Farida Zargar is door een misdrijf om het leven gekomen, aldus het Openbaar Ministerie. Over de exacte doodsoorzaak kan in het belang van het onderzoek nog niks gezegd worden.

Ook moet nader onderzoek uitwijzen waar de vrouw om het leven is gebracht. Het NFI onderzoekt nog of de voet die gevonden werd onder een schuur aan de Venusstraat, bij het lichaam van Farida hoort. Na een gebitsanalyse is de identiteit vastgesteld van Farida. Haar lichaam werd gevonden in het Mallebos na aanwijzingen van de 34-jarige Spijkenisser.

Venusstraat
Woensdag werd er de gehele dag een onderzoek ingesteld in een schuur aan de Venusstraat. Een deel van de vloer werd uit de schuur gehaald en werd zand gezeefd. Onder andere een bureau en een badkuip kwamen uit de schuur. Woensdagmiddag werd er een voorwerp aangetroffen. Dit voorwerp is meegenomen naar het NFI in Rijswijk voor verder onderzoek. Al snel werd bekend dat er een voet is aangetroffen. Tot op heden is nog niet bekend of de voet bij het lichaam van Farida Zargar hoort.

Mallebos
Op aanwijzingen van de 34-jarige Spijkenisser werd vorige week donderdag een plek aangewezen waar iets begraven zou liggen. Die daarop volgende vrijdag werd onder andere door de Forensische Opsporing van de politie Rotterdam-Rijnmond, specialisten van het Nationaal Forensische Instituut en het KLPD een onderzoek ingesteld. Stap voor stap werd er gegraven en de grond gezeefd.

Vrijdag tegen het einde van de middag wordt bekend dat er een lichaam is opgegraven. Op dat moment is nog niet duidelijk dat het om Farida gaat. In het weekend wordt bekend gemaakt dat het om de 21-jarige vermiste Farida Zargar gaat. Het lichaam van Farida is nog niet vrijgegeven omdat men nog bezig is met het onderzoek of de gevonden voet aan de Venusstraat bij het lichaam van Farida hoort.

Geen crematie
Justitie geeft alleen toestemming voor een begrafenis. Reden daarvan is dat er altijd nog een later onderzoek kan komen.

Stille tocht
Inmiddels is er voor Farida een condoleanceregister geopend op internet, www.faridazargar.nl Er is nog geen officieel verzoek ingediend voor een herdenking of stille tocht bij de gemeente Spijkenisse. Als de familie van Farida er behoefte aan heeft wil burgemeester Salet van Spijkenisse een bezoek brengen aan de nabestaanden.

Verdachte
De 34-jarige verdachte werd in oktober opgepakt na een straatroof. Bij onderzoek in zijn woning aan de Venusstraat werden diverse spullen gevonden van Farida Zargar. De man zit vast voor verdenking van ontvoering met de dood tot gevolg. Het onderzoek is deze week uitgebreid . In de omgeving van de verdachte zijn nog enkele onopgeloste misdrijven. Er wordt gekeken of de 34-jarige verdachte hier ook iets mee te maken heeft. Wat de relatie tussen de 34-jarige verdachte en Farida Zargar is,blijft onbekend. Ook hier wordt een onderzoek naar ingesteld.

Terug naar het begin
Donderdag 5 augustus 2010 vertrekt Farida rond 17:15 uur op haar fiets naar huis, nadat zij klaar was met haar administratieve werkzaamheden bij transportbedrijf De Rijke. Dit transportbedrijf zit niet ver van het Mallebos. Welke route ze neemt naar huis is niet bekend. Doorgaands fietste Farida over de Malledijk , langs het Mallebos, richting haar huis aan de Grote Beerstraat in Spijkenisse. Hier woont zij met haar moeder en broertje. Echter is ze daar nooit aangekomen. Volgens haar vriend ging het goed op haar werk en was ze erg plichtsgetrouw. Hij begrijpt dan ook niets van de verdwijning. Vrienden en familie starten direct een zoekactie naar Farida. Haar telefoon wordt niet opgenomen en ook is er al weken geen geld afgenomen van haar bankrekening.

Een maand later wordt er in het tv programma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de vermissing van Farida Zargar. Hierna volgen diverse tips over de verdwijning.
In de week van 12 november 2010 gooit een onbekende man een bankpas en de bijbehorende cardreader in de brievenbus van een politiebureau in Spijkenisse. Van deze man zijn beelden gemaakt. Er lijkt dus weer een nieuw spoor te zijn in de zaak. De politie zet alle mogelijke middelen in om Farida te vinden. De politie maakt onder andere gebruik van kettingbrieven die verstuurd werden via Facebook en Hyves. Diverse borden met een opsporingsbericht werden geplaatst in Spijkenisse maar tot op heden ontbrak nog ieder spoor.

Vrijdag 26 november 2010 wordt de fiets van Farida herkent door voorbijgangers in het Mallebos. De sloten werden hier uitgebaggerd en daarbij is haar fiets gevonden. Op woensdag 1 december 2010 start de politie een groot onderzoek in het Mallebos. Duikers van het arrestatieteam en mensen van de Forensische Opsporing Rotterdam- Rijnmond kammen diverse sloten uit in het bos. Maar een lichaam werd hier niet gevonden.

Dinsdag 8 maart 2011 wordt er een enorme zoekactie op touw gezet. Aan deze zoekactie werken Forensische Opsporing Rotterdam-Rijnmond, Specialisten van het Nationaal Forensisch Instituut, speurhonden van het KLPD, een politiehelikopter van het KLPD, Mobiele Eenheid en de Krijgsmacht mee. Het hele bos wordt millimeter voor millimeter uitgekamd. En ook de sloten worden nog een keer doorzocht door duikers van de Koninklijke Marine.

Hierbij werd woensdag 9 maart 2011 een sleutelbos gevonden, welke afkomstig is van Farida Zargar. Dit onderzoek heeft enkele dagen geduurd en zelfs sloten zijn drooggelegd om met metaaldetectoren te zoeken.

Vrijdag 14 oktober 2011 denkt de politie nieuwe aanwijzingen te hebben in de zaak van Farida. In de nacht van donderdag 13 oktober op vrijdag 14 oktober worden er drie mannen en een vrouw aangehouden voor straatroof en heling. Hierdoor startte de politie een onderzoek en zouden er goederen gevonden zijn die te maken kunnen hebben met de verdwijning van Farida. Twee mannen en de vrouw worden vrijgelaten. De 34-jarige Spijkenisser blijft vast zitten op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van Farida Zargar.

Dinsdag 1 november 2011 wordt er weer een onderzoek ingesteld in de woning aan de Venusstraat. Hierbij worden wederom diverse spullen in beslag genomen die te maken kunnen hebben met de verdwijning.

Woensdag 9 november 2011 komt het onderzoeksteam weer bij elkaar. Ook het NFI rukt met groot materieel uit naar de woning aan de Venusstraat in Spijkenisse. De schuur wordt hier volledig leeggehaald en de vloer wordt uit de schuur gehaald. De FO en NFI starten met graafwerkzaamheden en al het zand wat uit de schuur komt wordt gezeefd. Later die middag wordt er een voorwerp aangetroffen. Het voorwerp wordt meegenomen naar het NFI in Rijswijk voor nader onderzoek. Justitie maakt later bekend dat er een voet gevonden is. Maar of die voet tot Farida behoort is niet bekend.

Donderdag 10 november 2011 wordt het Mallebos afgesloten voor onderzoek. De 34-Jarige verdachte wees die dag aan waar iets begraven zou liggen. Omdat het snel donker wordt besluit men niet te starten met de graafwerkzaamheden. Het bos wordt vanaf dat moment 24 uur bewaakt door agenten.

Vrijdag 11 november 2011 starten mensen van de Forensische Opsporing van Rotterdam, specialisten van het Nationaal Forensisch Onderzoek en het KLPD met het onderzoek. Beetje bij beetje wordt er gegraven en al het zand wordt gezeefd. Het KLPD maakt omgevingsfoto’s, dit wordt later in een 3d-versie omgezet en dit heeft groot belang bij het onderzoek. Tegen het einde van vrijdagmiddag wordt bekend gemaakt door justitie dat er een lichaam is gevonden. Het lichaam mist een voet maar het is nog niet zeker of het om Farida gaat. Ook is niet zeker of de gevonden voet aan de Venusstraat bij het lichaam hoort wat gevonden is in het Mallebos.

Zaterdag 12 november 2011 wordt door justitie bekend gemaakt dat het lichaam van de 21-jarige vermiste Farida Zargar is. Zij is herkend doormiddel van een gebitsanalyse. Of de voet bij het lichaam van Farida hoort is tot op heden niet bekend.