Crisis centrum: Blijf binnen

Crisis centrum: Blijf binnen

Het Nationaal Crisis Centrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken adviseert mensen zeer dringend om niet naar buiten te gaan. ,,Blijf binnen. Ook wanneer u niet op de plek van bestemming bent'', zegt het ministerie.

Het is voor het eerst dat het NCC een dergelijke waarschuwing afgeeft. Het centrum is vooral bang voor rondvliegende objecten, waardoor mensen geraakt kunnen worden. Het crisiscentrum verwacht dat de storm nog zeker tot negen uur vanavond aanhoudt. Het KNMI voorspelt tot middernacht nog windkracht 9 en 10, aan de kust én in het binnenland.

De overheid heeft in verband met de storm een Nationaal Publieksinformatienummer opengesteld: 0800-1351. Mensen die iemand kwijt zijn, ergens vastzitten of andere vragen over de storm hebben, kunnen proberen via dit nummer wijzer te worden. Er zijn 25 lijnen opengesteld.

De storm zorgt voor chaos op de weg en op het spoor. In de Randstad wordt het reizigers afgeraden om nog per spoor te reizen. Twee belangrijke bruggen ten zuiden van Rotterdam zijn als gevolg van de storm deels of geheel afgesloten. Het verkeer mag van beide kanten niet meer over de Moerdijkbrug op de A16 omdat de situatie door de harde wind te gevaarlijk is. De Haringvlietbrug, dat is de A29 is in zuidelijke richting dicht door een vrachtwagen in de problemen.

In de Achtste Petroleumhaven op de Maasvlakte is een containerschip van z'n trossen losgeslagen en een steiger geramd. Er is olie in het water terechtgekomen.

In verband met de storm blijven de traumahelikopters in het hele land voorlopig aan de grond. Ook op de weg veroorzaakt de storm problemen. Op verscheidene plaatsen in het land zijn busjes vrachtwagen omgewaaid.

De politie in Rotterdam vraagt mensen om niet meer te bellen naar de meldkamer als het niet dringend is. De meldkamer wordt platgebeld in verband met de storm.

Een woonboot aan de kanaalweg in Rotterdam werd ook getroffen door de wind. Door de harde wind sloeg deze los van de kade. Gemeente werken en de eigenaren zetten alles op alles om de boot aan de kade te houden. Door dat de boot losgeslagen was ontstond er ook een gaslekkage. De uitgerukte brandweer werd hiervoor onder al afgemeld, omdat gemeente werken dit zelf al had afgesloten.

Niet alleen de woonboot had problemen, ook de Detentieboot sloeg los van de kade. Met een sleepboot, politieboot, blusvaartuig van het Havenbedrijf en een duwboot werd de boot weer tegen de kade geduwd en weer vast gelegd.