Arrestaties na oprollen illegaal gokcafé Paul Krugerstraat Rotterdam

Arrestaties na oprollen illegaal gokcafé Paul Krugerstraat Rotterdam

Dankzij een melding van geluidsoverlast heeft de politie dinsdagnacht een illegaal gokcafé in de Paul Krugerstraat ontdekt. In totaal nam de politie bijna 20.000 euro in beslag. Er werden drie mensen gearresteerd, waaronder de café-eigenaar. Een buurtbewoner meldde rond twee uur ’s nachts dat er veel geluid kwam uit het café en dat op straat veel mensen praatten over onder andere hoeveel geld zij hadden verloren. Op het moment dat de eerste politiemensen bij de locatie kwamen, vluchtten enkele tientallen mensen. Meerdere politiemensen stelden direct een onderzoek in, controleerden en noteerden alsnog de namen van 32 mannen die nog in het pand aanwezig waren, of die al gevlucht waren.

Arrestaties
De 34-jarige café-eigenaar werd gearresteerd. Het geld dat hij bij zich had, ruim 8000 euro, is in beslag genomen. Ook een 44-jarige man uit Montenegro werd met ruim 10.000 euro op zak aangehouden voor witwassen. Een 28-jarige Rotterdammer bleek tijdens de controle nog een gevangenisstraf te moeten uitzitten en had nog geldboetes openstaan. Ook hij werd gearresteerd.

Nader onderzoek
De politie stelt een nader onderzoek in. Het is nog onduidelijk hoe er precies illegaal gegokt werd. Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat er mogelijk ook sprake was van illegale prostitutie. Ook dit wordt nader onderzocht.

Illegaal gokken
?Illegaal gokken is oncontroleerbaar, gokkers hebben geen garantie op een eerlijk spel. Zij lopen bovendien het risico op een boete. Door gebrek aan toezicht is er een hoger risico op gokverslaving of gokken door minderjarigen. En er is geen zicht op geldstromen, die vaak aanzienlijk zijn. Mensen die geld inzetten kunnen dat ongeregistreerd doen. Illegaal gokken wordt dan ook vaak gebruikt om crimineel geld wit te wassen.  Daarnaast worden hele gezinnen gedupeerd omdat geld voor de studie, weekgeld voor boodschappen worden vergokt. Al met al zijn er vele aspecten van illegaal gokken die een normaal en gezond leef- en werkklimaat in Zuid ondermijnen.

Ondermijning op Zuid
Ondermijning is de vermenging van criminaliteit in de onderwereld met de gezonde samenleving in de bovenwereld. Normen en waarden vervagen, criminaliteit wordt een onderdeel van de samenleving. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: families die drugshandel als grootste inkomstenbron hebben, zaken die niet kunnen kloppen: winkels waar jarenlang zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoel en jongeren in peperdure auto’s maar zonder bron van inkomsten, horecagelegenheden die afhankelijk zijn van illegaal gokken. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit. De gemeente Rotterdam, OM, belastingdienst en de politie werken samen om de ondermijning te bestrijden.