Aanhoudingen na politie-invallen bij No Surrender in Vlaardingen (video)

Aanhoudingen na politie-invallen bij No Surrender in Vlaardingen (video)

Woensdag doorzochten agenten en gespecialiseerd defensiepersoneel een aantal panden en een woning in Vlaardingen. Een van de panden werd gebruikt door de motorclub No Surrender. Drie personen zijn aangehouden, drie vuurwapens en munitie zijn in beslag genomen.

In een strafrechtelijk onderzoek naar wapenbezit werden woensdagochtend meerdere panden aan de James Wattweg doorzocht. Een van de panden was onder andere bij een motorclub in gebruik als ontmoetingsplaats. Daar werd een zwaar kaliber vuurwapen met munitie aangetroffen. Ook lag er ongeveer een kilo softdrugs.

In een woning elders in Vlaardingen werd bij een doorzoeking ook een vuurwapen aangetroffen. Een in de woning aanwezige man en vrouw zijn aangehouden. In hetzelfde onderzoek werd woensdagochtend een man in zijn auto aangehouden. Ook hij had een vuurwapen bij zich.

Outlawbikers
In tegenstelling tot reguliere motorclubs houden leden van de zogenaamde Outlaw Motorcycle Gang zich vaak niet aan de wet en weigeren de regels die in Nederland gelden te accepteren. Deze zogenaamde 'outlawbikers' vertonen norm-overschrijdend en crimineel gedrag. Uit onderzoek blijkt dat deze outlawbikers door hun groepsgedrag zo intimiderend werken dat hun slachtoffers vaak geen aangifte doen uit angst voor de gevolgen. De politie werkt samen met het Openbaar Ministerie en de gemeente aan het aanpakken van deze groep. Het is bekend dat individuele leden van dergelijke gangs betrokken zijn bij criminele en/of ondermijnende activiteiten.

Advanced Search Team
Bij de doorzoekingen is gebruik gemaakt van een Advanced Search Team (AST) van Defensie. Een Advanced Search Team bestaat uit genisten van de Koninklijke Landmacht die zijn gespecialiseerd in het zoeken naar en in verborgen ruimtes. Deze militaire bouw- en constructiespecialisten hanteren hierbij technieken die zijn ontwikkeld bij het speuren naar geïmproviseerde explosieven (IED's) in uitzendgebieden, zoals in Afghanistan. De Defensiespecialisten beschikken hiervoor over geavanceerde apparatuur, zoals een grondradar.

Update
Na aantreffen van vuurwapens en voorraad verdovende middelen tijdens politieactie vandaag zijn naast 3 aanhoudingen nu ook 3 panden gesloten, aldus de Burgemeester van Vlaardingen; Bert Blase.