500.000 euro aan boetes geïnd en 240 aanhoudingen bij actie in Rotterdam

500.000 euro aan boetes geïnd en 240 aanhoudingen bij actie in Rotterdam

Bij een actie op nog openstaande boetes en vonnissen heeft de politie van de eenheid Rotterdam de afgelopen week 500.000 euro aan openstaande boetes geïnd en 240 personen aangehouden. De politie richt zich met deze actie op de mensen die na diverse kansen van de overheidsinstanties die de straffen hebben opgelegd, nog steeds niet betalen of zich niet melden voor hun straf. Dit kan een gevangenisstraf zijn, maar ook een taakstraf of het verplichte afstaan van DNA.

Actie

Tijdens de actie gingen agentenkoppels langs de deuren om de boetes te innen of mensen met een openstaande gevangenisstraf aan te houden. Mensen die ervoor kozen om nu nog steeds te betalen werden eveneens aangehouden. De recherche werd ingezet voor de opsporing van veroordeelden die zich bewust schuil hielden. Ook werden opsporingsmiddelen zoals de ANPR ingezet (scannen van voertuigenkentekens langs wegen).

Samenwerking

De politie eenheid Rotterdam werkte tijdens deze actie nauw samen met de Rotterdamse stadswachten en de Koninklijke Marechaussee welke controles uitvoerde op Rotterdam The Hague Airport en in de havens van Hoek van Holland en Europoort.

Opbrengst

In totaal werd 500.000 euro aan boetes geïnd, zijn 240 mensen aangehouden en zijn 28 mensen meegenomen naar het bureau voor een DNA-afname. Van 27 personen is hun auto buiten gebruik gesteld, een dwangmiddel waarbij mensen hun auto pas terug krijgen wanneer zij hun boete betalen.

Landelijke actie

Deze actie was onderdeel van een landelijke actie die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd onder de vlag van de nationale politie. Met de actie wil de politie laten zien dat niemand zijn of haar boete of opgelegde straf ontloopt. Boetes moeten nu eenmaal worden betaald en straffen uitgezeten. Niemand mag de dans ontspringen.