25 aanhoudingen in groot henneponderzoek

25 aanhoudingen in groot henneponderzoek

Op 11 januari is een 30-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een ripdeal in Capelle aan den IJssel. Hij is één van de 25 verdachten die is aangehouden door de Regionale Recherche Dienst.

Dit i.v.m een onderzoek naar een criminele organisatie die op grote schaal handelt in hennep. Al eerder werd de hoofdverdachte, een 61-jarige inwoner van Capelle aan den IJssel, aangehouden.

Uitvoer van hennep
Het onderzoek naar de criminele organisatie startte in april 2009. Daaruit bleek dat de organisatie vermoedelijk op grote schaal handelde in hennep waarbij tevens sprake was van de uitvoer van deze hennep naar landen als Polen, België en Duitsland. De organisatie zou onder leiding staan van een 61-jarige inwoner van Capelle aan den IJssel. Van een groot aantal leveranciers werden de hennepproducten afgenomen, waarna zij deze hennepproducten in een loods in het industriegebied in Krimpen aan de IJssel bewerkten en vervolgens doorverkochten aan afnemers in binnen- en buitenland.

Automarkt
De export naar Polen vond vermoedelijk onder andere plaats middels tweedehandsauto’s die op de automarkt in Utrecht door de Poolse afnemers werden gekocht. In deze auto’s werd de hennep verborgen, waarna die auto’s voorzien van een exportkenteken met uit Polen afkomstige takelauto’s werden uitgevoerd naar Polen.

Geweld
De handel in hennep ging gepaard met geweld. Zo is de 61-jarige hoofdverdachte uit Capelle aan den IJssel overvallen door een aantal kopers uit België. Zij bonden hem vast in zijn woning en namen vervolgens een partij hennep, een vuurwapen en enkele tienduizenden euro’s mee.

De 61-jarige Capellenaar zou daarnaast zelf een man uit Duitsland, die hennep wilde kopen, hebben laten overvallen. De Duitser werd met een vuurwapen bedreigd in een woning in Capelle aan den IJssel, waarna tienduizenden euro’s werden buitgemaakt. De 30-jarige man die op 11 januari is aangehouden, was vermoedelijk betrokken bij deze ripdeal.

Opbrengst
In totaal werden in Nederland tot nu toe 20 verdachten aangehouden, waarvan er nog 12 in voorlopige hechtenis zitten. Eén verdachte is in Duitsland aangehouden en vier in Polen. Zij zitten allemaal nog vast.Bij de anhoudingen werden tientallen kilo’s hennep, een vuurwapen en een bedrag van circa EUR 27.000,- inbeslaggenomen. Van de verdachten werden in totaal negen personenauto’s van de merken Range Rover en VW Touareg in beslaggenomen.

Tegen de hoofdverdachte wordt tevens een onderzoek ingesteld naar bijstandsfraude.