15 mensen onwel door vrijkomen gevaarlijke stof

15 mensen onwel door vrijkomen gevaarlijke stof

Door het vrijkomen van een gevaarlijke stof in Bodegraven zijn dinsdag vijftien mensen onwel geworden. Volgens burgemeester Van der Kamp is er geen gevaar geweest voor de omgeving.

De gevaarlijke stof kwam vrij bij het bedrijf Refresco. ‘Bij het lossen van stoffen zijn twee stoffen bij elkaar gekomen’, aldus een brandweerwoordvoerder. ‘Het gaat om waterstofperoxide en natriumhypochloriet. Het mengsel geeft een reactie als chloor.’

Medewerkers van Refresco en omliggende bedrijven werden onwel. Vijf mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Twee van hen hadden hartklachten, drie ademhalingsproblemen. Alle gewonden zijn inmiddels weer thuis.

Volgens de burgemeester zijn metingen verricht en is er geen gevaar voor de verdere omgeving. Buiten het terrein van Refresco zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten.

Onbekende stof
De plas ligt in de hal van het bedrijf. De brandweer verdunt het mengsel en zal het daarna door het riool spoelen.

Er wordt ook nog een tank in de gaten gehouden. Die wordt stabiel gehouden om te voorkomen dat de tank breekt of in brand vliegt.

Voorzorg
Uit voorzorg werd het incident opgeschaald naar GRIP2. ‘Er waren onzekere factoren’, laat de woordvoerder weten. ‘Daarom hebben we uit voorzorg groots uitgepakt.’ Omliggende bedrijven moesten een tijd lang ramen en deuren gesloten houden.

Inmiddels is alles weer normaal.